Les 4: Gij Zult Oordelen

Oordelen is een vies woord geworden. Zeker in spirituele kringen, maar ook in religieuze kringen en zelfs in wat we ‘normale kringen’ zouden kunnen noemen. Oordelen is FOUT! Je mag niet oordelen over een ander of over een situatie, omdat alles goed is en alles precies is zoals het moet zijn… en wie ben jij om te oordelen over… et cetera en ladiedadieda

Dit is zo gekomen omdat het woord “oordelen” verkeerd wordt uitgelegd sinds het begin der mensheid en voornamelijk vanuit religieuze hoek; en dat is — naar mijn bescheiden mening — met opzet zo. Oordelen wordt gezien als een negatief iets en alleen God heeft het recht om te oordelen over God mag weten wat, en als God het niet doet, dan wel ‘the next in line of command’.

En ik, als roepende in de woestijn, roep: BULLSHIT!

Het woord “oordelen” komt van beoordelen en is niets anders dan het vaststellen van de status quo (niet de band, maar de situatie). Het is het beoordelen en vaststellen van de situatie waarin jij je nu bevindt en daarmee de vaststelling van het punt vanwaaruit je op dit moment start om verder te gaan. Met andere woorden, zonder te oordelen blijf je hangen in de status quo, je huidige situatie, en kun je nooit bewust vaststellen wat ‘verder’ voor jou betekent, wat ‘verder’ voor jou behelst.

Dit is natuurlijk precies wat al die spirituele goeroes en vrijwel iedereen met een beetje macht wil, omdat het betekent dat zij de macht blijven houden. Zij oordelen namelijk wel over jou en zij weten dus wel wat ‘verder’ is… namelijk dat ze de macht over je blijven houden en dus geld aan je zullen verdienen. Jij mag niet oordelen over hen omdat jij niet mag zien dat de status quo bullshit is en dat je in de maling wordt genomen. Zo simpel is het.

Mijn advies is om altijd te oordelen over waar jij je nu bevindt en hoe jouw situatie nu is. Als je stil staat en niet verder komt, dan is het een goed idee om te oordelen over jouw situatie en vast te stellen dat het niet werkt zoals het nu is, om vervolgens van daaruit verder te gaan, verder te kijken. Zonder een oordeel over je huidige situatie kun je simpelweg niet verder. Oordelen vertelt je wat je wel wil en wat je niet wil. Een positief oordeel over iets vertelt je dat jij dit misschien ook wel zou willen, en als je dat weet kun je bekijken wat je met die informatie gaat doen. Zonder dat oordeel kun je dat gewoon niet weten. Aan de andere kant, een negatief oordeel over iets vertelt je dat jij dat waarschijnlijk niet wil en vervolgens kun je aan de hand van die informatie je beslissingen nemen. Zonder dat oordeel zou je dit niet weten en kun je geen weldoordachte beslissingen nemen.

Voor alle duidelijkheid: een oordeel over iets heeft niet de functie om dat ‘iets’ — een situatie of een persoon — te veranderen, maar puur een alleen om te bekijken of dit is wat je wilt en of je misschien iets aan jouzelf of jouw situatie moet of wilt veranderen. Het oordeel gaat niet over een ander of over iets anders, maar over je eigen situatie ten opzichte van die ander of iets anders. Zie je dat de betekenis van “oordelen” ook weer 180 graden is omgedraaid?

Alleen mensen die macht hebben en dit ten koste van alles — dus ook ten koste van jou — willen behouden, als ook mensen die doodsbang zijn dat wat zij geloven misschien niet waar zou kunnen zijn, zijn de mensen die zeggen dat je niet mag oordelen. Waarheid is niet bang voor een oordeel, want Waarheid is Waarheid, ongeacht wat een ander daarvan vindt of denkt. Waarheid verlangt naar oordelen, Waarheid wil dat we bewijzen dat het niet waar is, want alleen als het dat kan doorstaan, staat vast dat het Waarheid is en niet anders dan Waarheid.

Dus oordeel er op los, want alleen wat alle oordelen kan weerstaan mag de titel “Waarheid” dragen, en wantrouw iedereen die je vertelt dat je niet mag oordelen, want er bestaat een grote kans dat zij de test niet zullen doorstaan en vrijwel zeker een dubbele agenda hebben.

(Lees verder…)